Pasta med skinksås är en väldigt populär maträtt bland många människor. Detta är faktiskt en maträtt som serveras ganska ofta i skolan till våra ungdomar. Faktum är att pasta med skinksås är relativt enkel att göra och passar perfekt att slänga ihop till middag.
Du behöver:
- Pasta (2 portioner)
- Skinka
- 2,5 msk vetemjöl
- 3 msk smör
- 1 dl grädde
- 2 dl mjölk
- Ett paket rökt skinka
- 1/2 tsk salt
- 1/2 tsk svartpeppar
- Eventuellt ketchup
Gör såhär:
Det första du ska göra är att hälla upp vatten i en kastrull, sätta den på plattan på högsta värme och salta vattnet. När vattnet börjar koka så har du i pastan och kokar den enligt angivelserna. Sedan är det dags att börja med själva skinksåsen, börja med att smälta smöret på mellan temperatur, tillsätt sedan mjöl och rör om. När ”smeten” börjar tjockna tillsätter du grädden och mjölken, om du tycker att såsen är för tunn så kan du tillsätta mer mjöl. När såsen har fått en bra konsistens så tillsätter du kryddorna och eventuellt ketchup. Ketchup är endast till för dig som vill ha färg på såsen eller vill ha lite mer sötma i den. Till sist så tillsätter du skinkan och låter skinkan koka ihop med såsen i några minuter under omrörning. Smaka sedan av såsen och tillsätt mer salt och peppar om det behövs.
Till denna maträtt så passar broccoli riktigt bra, detta är något som kan serveras både som tillbehör och i själva skinksåsen. Om du vill använda broccoli i själva såsen så kokar du först broccolin i en enskild kastrull. Det är viktigt att du inte saltar broccolin då det redan är salt i såsen och är broccolin saltad så blir det dubbelt med salt i såsen. Efter att broccolin är kokt så ska du skära den i mindre bitar innan du tillsätter den i såsen. Du kan tillsätta broccolin i såsen samtidigt som du tillsätter skinkan och sedan låta broccolin och skinkan koka i några minuter med såsen.
Detta är en maträtt som ska serveras direkt när den är färdig, du behöver alltså inte låta såsen stå och dra sig en stund innan du serverar den. Ät gärna pasta med skinksås tillsammans med ett glas mjölk och en fräsch hemmagjord sallad.