Mousserande vin och matlagning

Mousserande vin är mycket mer än bara en sällskapsdryck. Det är nämligen en dryck som går utmärkt att kombinera tillsammans med olika maträtter. Det finns olika typer av mousserande viner och en sort är Prosecco som är ett friskt mousserande vin med fruktiga inslag. Prosecco har bubblor som är lätt pärlande vilket kallas för Frizzante. Cava och Champange har kraftigare bubblor som benämns som Spumante.

Prosecco är ett omtyckt vin

Prosecco är perfekt att skåla tillsammans med vänner och bekanta, men fungerar även bra tillsammans med mat. Det är ett italiensk mousserande vin som är en av världen mest exporterade mousserade viner. Prosecco är ett väldigt prisvärt mousserande vin som passar till mycket och det finns väldigt många olika sorter.

Matlagning och mousserande viner

När du ska laga mat och kombinera det med ett mousserande vin ska du tänka på vad det är för smaker i maten. Olika smaker påverkar det mousserande vinet på olika sätt. Mousserande viner passar generellt bra att matcha med mat som har sötma eller sälta. Även i de torra mousserande vinerna finns det socker vilket kan lyftas fram beroende på vad du äter till.

Mousserande viner har ofta hög syra

Det är inte sällan som mousserande viner har en högre syra som retar din aptit och av den anledningen passar mousserande viner perfekt som aperitif. Syran förstärks om maten du lagar är söt men dämpas av de andra grundsmakerna som är sälta, beska och strävhet. När du ska kombinera ett mousserande vin med mat som du lagar är ett tips att balansera syran i vinet. Det gör du genom att minska olika söta inslag i maten. Ett tips är att laga mat med fetare tillbehör alternativt citron eller salt som går bra ihop med syran i det mousserande vinet.

Anpassa maten efter det mousserande vinet

När det gäller matlagning och mousserande viner är det bästa att anpassa maten efter vinet. Torra mousserande viner passar perfekt till maträtter som innehåller fisk, skaldjur och annan mat där sälta och friskhet dominerar. Halvtorra mousserande viner passar bra till gravat och rökta livsmedel. Sötman i vinet kommer inte att bli lika framträdande i kombination med sådan mat. Om maten däremot är syrlig eller besk finns det en risk att du upplever vinet som för sött.

Hitta det du gillar genom att testa

När det gäller mousserande viner och mat är smaken olika och det bästa är att du testar dig fram. Först och främst är det bra att komma fram till vad du gillar och sedan laborera när du ska laga mat och se vad som passar till vad.