Håll tänderna friska och starka

För att kunna njuta av din matlagning behöver du har friska och starka tänder, då mat ofta innehåller fibrer och behöver tuggas ordentligt. Visst går det att hålla sig till enbart soppor och smoothies, men mat och friska tänder hör ihop. För att hålla dina tänder starka och fungerande finns det ett antal saker du kan göra.

Ibland är tänderna i ett riktigt allvarligt skick, men även detta går att åtgärda. Med hjälp av tandkronor från Södertandläkarna får du återigen ett kraftigt bett som gör det möjligt att äta råkost, artisanbakat knäckebröd och andra goda maträtter med mycket tuggmotstånd. Tandkronor går att sätta in även när du inte har något fel på dina tänder, och du har själv full kontroll över färgen på ytskiktet.

Så sköter du tänderna

Att sköta tänderna ordentligt ger många fördelar. Du får ett vackert utseende med friska tänder, samtidigt som du säkerställer en god hälsa både i tänderna och i övriga kroppen. Dålig tandhygien har visat sig ha samband med en ökad risk för Alzheimers och hjärt- kärlsjukdomar. Att ha friska och starka tänder är förstås också en fördel om du är matentusiast, då det inte finns några gränser för vilken mat du kan laga eller äta vid en god middag.

Både vuxna och barn bör borsta tänderna med tandkräm som innehåller fluor två gånger per dag. Detta bör helst ske både innan läggdags och efter frukost. En tandborste som fungerar väl bör vara tät och mjuk och ha ett greppvänligt skaft. Du bör också använda tandtråd regelbundet för att göra rent mellan tänderna.

Att tänka på