Få bort matfläckar från kläder

Oavsett om du gillar att laga mat, arbetar med matlagning eller avskyr det (men är hungrig) kan du få irriterande matfläckar på dina kläder. Matfläckar kan du naturligtvis få även om du aldrig stått vid en spis, eftersom du troligtvis behöver äta flera gånger om dagen. I de flesta fall går fläckarna bort om du agerar snabbt, men i andra fall kan det vara betydligt svårare.

När du ska laga mat är det alltid bäst att skydda kläderna med ett bra förkläde, men det är troligtvis inget du vill använda om du ska slå dig ner vid ett fint restaurangbord. Då har du endast en servett att använda dig av – som mest skyddar om du tappar mat i ditt knä. Har du råkat ut för några riktigt tuffa matfläckar på dina kläder är din första tanke kanske att slänga och köpa nya märkeskläder. Innan du slänger dina fina märkeskläder kan du dock testa på våra smarta tips.

Bästa knepen för matfläckarna

Här nedan har vi samlat alla våra bästa knep som du kan använda för att bli av med matfläckar och fettfläckar på dina märkeskläder, budgetplagg eller på den där favoritfilten i soffan.

Kaffe – Har du spillt kaffe på dina tröja är det bra om du kan agera snabbt. Det bästa är om du kan skölja fläcken med rent vatten så fort som möjligt och gärna addera tvättmedel. Ibland kan fläcken ha suttit längre och då behövs lite starkare medel. Prova att badda fläcken med ättika. Här är det viktigt att du inte använder dig av varmt vatten för att bli av med fläcken. När det kommer till fläckar från livsmedel har varmt vatten en tendens att fästa fläcken ännu mer.

Rödvin – Har du fått fläckar från rödvin kan det vara svårt att få bort om fläcken har hunnit torka. Därför är det bra om du kan hålla den fuktig tills du kan ta bort den mer noggrant, t.ex. hemma. Börja med att badda fläcken med en ren servett. Gnugga inte! Kan du inte hålla fläcken blöt kan du testa att stryka på bakpulver innan du tvättar enligt anvisningar. Blanda bakpulver med vatten och låt krämen verka.

Fettfläckar – Få fläckar är så irriterande som fläckar från fett. Det finns ingen direkt missfärgning från livsmedlet, men ändå syns mörkare partier, t.ex. fläckar eller prickar från fettstänk. Har du möjlighet att behandla direkt bör du applicera tvättmedel eller diskmedel på fläcken omedelbart. Känsliga kläder som inte tål diskmedel kan med fördel behandlas med bakpulver. Applicera bakpulver på fläcken och låt pulvret absorbera oljan.

Choklad – Även om choklad kan skapa rätt kraftiga och synliga fläckar är det, som tur är, enkelt att ta bort. Choklad kan förvisso störa väldigt mycket om du får det på kläderna när du är ute, men befinner du dig hemma (eller ska behandla en gammal fläck) behöver du sällan oroa dig. Du behöver bara tvätta plagget enligt de egna anvisningarna. Det är viktigt att inte försöka få bort choklad med varmt vatten, eftersom detta gör att fläcken fastnar.