Enkel matlagning i hemmet

Att laga mat är något som vi alla måste göra för att få i oss mat och hålla energin uppe. I denna artikel kommer du att få lära dig enkla maträtter som du kan göra om du är en nybörjare i köket.

Enkla maträtter för nybörjare

Det kan vara väldigt svårt att veta vad man ska äta på vardagarna, speciellt om du är nybörjare på matlagning och behöver tips. Här nedan kommer du att få tips på vad du kan laga för mat.

Pannkakor

Pannkakor är något som är väldigt enkelt att laga och som du som är nybörjare kan göra snabbt och enkelt. Här kommer du att få recept på klassiska pannkakor.

Du behöver:

2-3 ägg

6 dl mjölk

3 dl mjöl

1 tsk salt

50 gram smör eller margarin

Smör eller margarin till stekning

Börja med att knäcka äggen i en bunke, om du har små ägg så kan du ta 3 stycken ägg men är äggen stora så kan du ta två. Vispa sedan äggen tills de är helt upplösta och tillsätt sedan mjöl, salt och mjölken. Vispa nu till en jämn och fin smet innan du sedan tillsätter smör eller margarin, vispa sedan smeten igen.

När du har gjort klart själva smeten så tar du fram en stekpanna, tänk på att stekpannan kan bli väldigt varm när du steker pannkakor. Sätt på plattan och låt stekpannan stå i någon minut innan du har i smöret, detta för att pannkakorna ska få färg, även den första. Klicka sedan i smör i pannan och tillsätt ungefär 1 dl smet i stekpannan, stek tills pannkakan har fått färg i botten och vänd sedan pannkakan och låt den få färg på andra sidan, upprepa tills smeten är slut.

Grundrecept på köttfärs

Köttfärs är ett livsmedel som används väldigt mycket och det går att få till många maträtter med hjälp av köttfärs, här kommer du få ett grundrecept på köttfärs.

Du behöver:

500 gram köttfärs

1 tsk salt

1/2 dl vatten

2 msk ströbröd

1 köttbuljong

1 gul lök

1 tsk svartpeppar

Börja med att hälla upp 1/2 dl vatten i en skål och tillsätt buljongtärningen och låt buljongen lösas upp. Hacka löken och blanda sedan köttfärsen tillsammans med salt, peppar och lök, tillsätt till sist buljongen och blanda tills det blivit en smidig smet. Sedan kan du följa ett recept på hemmagjorda köttbullar, biffar, pannbiff eller någon annan maträtt som du behöver köttfärs till.