Billigare matlagning

Mat är en stor kostnad oavsett om du lever ensam eller har en familj. Men genom att laga mer mat själv och att tänka på vilka råvaror och livsmedel du köper kan du minska dina kostnader. Pensionärer är en grupp i samhället som generellt får mindre pengar att röra sig med när de slutar att jobba. Därför kan pensionärer ha stor nytta av att laga mer billig mat. De kan även ta del av olika pensionärsrabatter för att minska andra utgiftsposter. Det finns väldigt många olika pensionärsrabatter att utnyttja som exempelvis rabatter på tidningsprenumerationer, resor och mobilabonnemang. Det är en bra idé att alltid kolla vad det finns för aktuella pensionärsrabatter innan du köper något.

Tillaga mat från grunden

Att laga mat från grunden är oftast billigare och dessutom bättre för din hälsa. Halvfabrikat blir dyrare i längden och innehåller mindre näring. Du kan även baka ditt eget bröd om du vill pressa dina matkostnader ytterligare. Det finns massor med bra tips för hur du kan laga din mat på ett billigare sätt. En sak är att äta mer vegetariskt. Det finns mängder med bra recept som du kan testa och tillaga riktigt goda maträtter. Bönor, linser och ärtor är både nyttiga och billiga livsmedel som du kan göra mycket med. Du kan laga klassiska rätter som köttfärssås men på linser istället för köttfärs eller så kan du dryga ut köttfärssåsen med linser.

Kasta ingen mat

Att slänga mat är något som du bör undvika om du vill minska dina kostnader kring mat. Spara sådant som blir över och fixa ihop något av dina rester en dag i veckan. Du kan få till riktigt spännande måltider med rester om du är lite innovativ. Försök även att ha koll på vad du har i kylen för att inte missa att något blir gammalt så att du måste kasta det i onödan och köpa nytt.

Odla egen mat

Om du gillar odling kan du alltid odla sallater, tomater, morötter, och olika kryddor. Det finns massor med saker som du kan odla och sedan använda i din matlagning. Att odla kryddor är perfekt, det smakar dessutom mycket mer och kan ge dig godare mat. När du ska planera maten för den kommande veckan kan du utgå ifrån de extrapriserna som finns och sedan leta recept utifrån det. Det kan dessutom göra att du testar att laga ny mat som du aldrig lagat tidigare.